Zweefvliegtuig
Wat kost een zweefvliegtuig?
Ben je op zoek naar de kosten van zweefvliegen? Kijk dan hier: Contributie Zweefvliegen
De vraag wordt vaker gesteld; wat kost het om een zweefvliegtuig te bezitten? De prijs en kosten van een zweefvliegtuig lopen vrij ver uiteen. Je hebt vliegtuigen van 60 jaar oud tot nieuw uit de fabriek, en dan ligt het er ook nog aan wat de uitrusting is die bij een vliegtuig inbegrepen of gewenst is.
Er is een aantal websites waar je specifiek zweefvliegtuigen kunt vinden die te koop worden aangeboden. https://www.segelflug.de/osclass/ https://adverts.gliderpilot.net/ http://planeur.net/index.php/achat-vente https://www.ffvp.fr/petites-annonces/
Daar lopen prijzen uiteen van €6.000,- tot wel €250.000,- dus je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Veel beginnende vliegers die op zoek zijn naar een eigen kist kopen daarom met meerdere mensen samen een zweefvliegtuig om de kosten te delen.
Ook zijn er factoren in de prijs zoals type aanhanger, dat kan duizenden euro’s verschil maken, de aanwezigheid van een nieuwe radio en transponder, moderne elektronische navigatie en vluchtlogging, FLARM etc. Deze opties kunnen soms bij elkaar wel 10 of 15 duizend euro van een vliegtuigprijs opmaken.
Gedurende het jaar moet een vliegtuig ook nog verzekerd worden, wat snel 500 tot 700 euro per jaar kost. Hij moet ook gekeurd worden, die kosten verschillen of dat op de club of bij een commercieel bedrijf plaatsvindt. Veel zweefvliegers stallen hun vliegtuig op de club, hoeveel dat kost verschilt per club natuurlijk. Bij Aeroclub Nistelrode hebben we het geluk over veel hangaar ruimte te beschikken en is er vaak wel ruimte voor een vliegtuig. En dan heb je ook nog slijtage aan gordels, tost haken, scharnieren, wielen, kap… er komt veel bij kijken.
Zweefvliegtuig kopen
Wanneer je er aan denkt een zweefvliegtuig te kopen zijn er vele dingen om aan te denken. Je kunt het beste veel praten met ervaren zweefvliegers die zelf al eens een eigen vliegtuig gekocht hebben. Vaak moet je naar het buitenland om te kijken, je bent helemaal ‘in de wolken’ dus let je misschien niet op de juiste dingen etc etc. Ga dus ook met een tweede of zelfs meerdere personen kijken.
Je zult moeten letten op staat van onderhoud, keuringen, het correct uitvoeren van Airworthiness Directives en de bijbehorende papieren. Dan heb je aantal starts en uren, wanneer moet het zweefvliegtuig een grote onderhoudsbeurt krijgen? Hoe is de staat van de lak, zijn de gordels nog wel geldig, zit er een parachute bij? Hoe is het weegrapport? Er zijn veel dingen om op te letten.
Het advies is dan ook, als je eenmaal aan het zoeken slaat, om geen haast te hebben. Wacht tot er een vliegtuig voorbij komt wat precies bij jou past. Wat voldoet aan jouw budget, kwaliteit, prestatie etc. Een haastige koop van een zweefvliegtuig kan een grote teleurstelling zijn.
Wil je het vliegtuig importeren? Dan moet je natuurlijk ook bij IL&T nagaan of alle papieren in orde zijn om hem op Nederlands kenteken te krijgen. Dat kan je ook doen voordat je het vliegtuig koopt.
Ben je van plan een zweefvliegtuig te kopen? Veel plezier daarmee, en vergeet niet met veel mensen te spreken erover, vooral de technici op jouw vliegclub die precies weten hoe alles in elkaar steekt.
Let op! De informatie op deze pagina is indicatief, mogelijk onvolledig en niet helemaal correct. Zorg ervoor dat je altijd hulp van professionals krijgt.